Home » Blog » Verzamelen

Verzamelen

We hadden het er laatst met een paar Volvovrienden over, verzamelen. Ikzelf heb een bescheiden verzameling Volvomodelletjes en in de loop van de tijd zijn er wat parafernalia in de kast beland. Het begint met de sleutelhanger die je van de dealer krijgt en vervolgens kom je op Marktplaats iemand tegen die drie verschillende aanbiedt, origineel met Volvo logo. Dan krijg je een kentekenplaathouder van Volvo Las Vegas, en dat is toch ook wel leuk en voor je het weet heb je een la vol en wordt het tijd om er een plateautje in de vitrine mee in te richten.

Echte verzamelaars hebben niet genoeg aan 1 plankje, die hebben een complete kast vol en soms zo veel dat die ene kast niet meer voldoet en er heuse archiefkasten moet komen om de collectie op te bergen. Ik vraag me dan wel eens af of je nog wel kan genieten van die spullen. Zou je dan echt regelmatig zo’n lade opentrekken om naar je speldjes en sleutelhangers te kijken ?

Tijdens elke Volvobeurs zie je mensen die alleen maar door bakken drukwerk aan het struinen zijn, op zoek naar de brochure, persmap of prijslijst die ieder ander over het hoofd gezien heeft en zonder welke de verzameling toch écht niet compleet is. Met de aankondiging van Volvocar dat er in het vervolg geen papieren folders meer komen moet menig verzamelaar een zucht van verlichting geslaakt hebben. Eindelijk kun je je verzameling afronden. Of zouden ze zo ver gaan dat ze die digitale folders ook gaan verzamelen ?

Zo langzaamaan ben ik op het punt van ontzamelen beland. Ik houd alleen nog de dingen die ik leuk of mooi vind. In de loop van de tijd had ik een kleine collectie emblemen en typenummers in de kast. Die lagen er maar te verstoffen en ik kon ze aan een échte verzamelaar overdoen. Ook alle folders en ander drukwerk gaan er uit. Wat blijft is wat klein spul, logospeldjes en een paar sleutelhangers. Een kop en schotel uit de fabriek, wat mooie horloges en het jubileumbordje, gekregen van een goede vriend. Leuk als decoratie tussen de modelletjes, want die blijven.

Er komt een moment dat je zelf niet meer kunt en de achtergeblevenen met kasten, laden en dozen vol spullen komen te zitten. Meestal hebben ze geen idee van de waarde en belandt de hele collectie voor een habbekrats op Marktplaats, bij de kringloop of nog erger, in de papiercontainer van het lokale milieupark. Maar tijdens het verzamelen denk je daar niet aan en als je er niet meer bent merk je er niks meer van, het is je hobby en je wilt álles hebben.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.